Składniki:
- Makrela wędzona sztuk 1- Mielony biały ser (około 200 - 250 g) - im gładszy tym lepszy- Jedna mała cebula- Mała puszka koncetratu pomidorowego- Opcjonalnie ogórek kiszony- Sól i pieprz
Jak przyrządzić?
1. Makrelę wyczyścić z ości i bardzo dokładnie posiekać. Ja to robie jednocześnie. Nożem ni to siekam, ni skrobie rybę, wydobywając w międzyczasie ości.2. Wrzuciś do miski ser i posiekaną makrelę.3. Dodać koncentrat pomidorowy.4. Posiekać bardzo drobno cebulę, ogórek też (w wersji z ogórkiem) i dodać do reszty składników.5. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem w zależności od osobistych upodobań.
Jak podawać?
najlepiej smakuje ze świeżą bagietką posmarowaną masłem.mniam :)
Uwagi:
ad. składniki potrawy - ja stosuje gotowy serek do serników (tylko nie słodki). Mniej więcej pół opakowania pół kilogramowego. Producenta pominę, coby nie zostać o kryptoreklamę posądzonym.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wydaje mi się, że niska |
Autor | Darek |