Składniki:
1kg płatów śledziowych matias lub inne, 1,5kg ziemniaków, 4 duze cebule, łyzka smalcu, przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie listki laurowe
Jak przyrządzić?
Obrane ziemniaki płuczemy i kroimy w drobna kostke, płaty śledziowe kroimy na trzy, cztery kawałki, na dno duzego garnka wkładamy łyżke smalcu, przesypujemy kolejno ziemniakamii płatami śledzia i pokrojona w kostkę cebula, dodajac do kazdej warstwy odrobine soli pieprzu ziela oraz listka laurowego, musi powstac w ten sposób kilka warstw najlepiej trzy, na koniec wlewamy szklanke wody, przykrywamy i gotujemy do miękosci tj ok 30-40 min
Potrzebne przybory:
Duży garnek, ostry nóz, deska do krojenia
Jak podawać?
Na goraco
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 4 porcje |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | pepol |