Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:- 250 ml śmietany 30%
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj.Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 25-40 cm.Piec w temp.160`C przez ok 20 min.
Masa:
Jabłka obrać,zetrzeć,zalać 125 ml wody i dusić pod przykryciem.Do miękkich jabłek dodać mąkę rozprowadzoną w 150 ml wody.Zagotować.Dodać 2 czubate łyzki cukru.
Na ostudzony biszkopt w blaszce wyłozyć masę.Smietanę schładzać przez 2-3 godz. w lodówce,a następnie ubić z cukrem wanilinowym.Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Bitą śmietanę rozprowadzić na masie i posypać startą czekoladą.
Uwagi:
Przechowywać w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Sylwia |