Składniki:
- 2 jaja - po dwie kopiaste łyżki mąki tortowej i ziemniaczanej- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki cukru pudru- 2 łyżki cukru- 250 ml śmietanki (30% tłuszczu)- jedna cytryna- śmietanka w proszku (np. śnieżka)- galaretka o smaku truskawkowym- 20 dag truskawek
Jak przyrządzić?
Jajka ubić z cukrem pudrem na masę, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy w kształcie serca, natłuszczonej i opruszonej mąką. Piec ok. 30 min w temperaturze 170 stopni .Biszkopt nasączyć ponczem ze 100 ml wody, soku cytrynowego i 2 łyżeczek cukru. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody (odłożyć do osobnego garnuszka 4 głębokie łyżki galaretki). Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru wymieszanego ze śmietanką. Ubitą śmietankę przełożyć do szprycki, wycisnąć wokół serca ozdobny wzór. Tężejącą galaretkę wylać na środek ciasta (tylko bardzo ostrożnie żeby nie spłynęło). Na jeszcze nie zastygniętą galaretkę poukładać pokrojone w plasterki truskawki. Truskawki posmarować odłożoną rozpuszczoną galaretką. Włożyć do lodówki .Gdy galaretka zastygnie torcik będzie gotowy!Życze smacznego!
Potrzebne przybory:
Szprycka do ozdabiania tortu bitą śmietaną, forma w kształcie serca
Uwagi:
To doskonały torcik dla zakochanych !
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Madzia |