Sk艂adniki:
2 smietany 22%, 2 plasterki grubsze boczku, cebula srednia, plaster sera plesniowego np. lazur (moze byc wiecej, jesli ktos lubi ostrzejszy smak), 1 brokul, makaron penne
Jak przyrz膮dzi膰?
Brokuly ugotowac, ale nie przegotowac, bo traca kolor i staja sie zbyt miekkie, a nasza potrawa ma nie tylko dobrze smakowac, ale i ladnie wygladac. Rownoczesnie podsmazamy na patelni cebule na zloto, i boczek. Nastepnie na patelnie wlewamy smietane, dodajemy wycisniety czosnek i pokruszony ser plesniowy. Na malym ogniu wszystko mieszamy, az ser plesniowy sie rozpusci. Na koniec dodajemy drobno pokrojone ugotowane wczesniej rozyczki brokulow. Sos wylewamy na wczesniej ugotowany makaron penne.
Uwagi:
Sos mozna zrobic z jednej smietany, ale ja lubie z 2, bo lubie duzo sosu :)
Mam nadzieje, ze bedzie smakowac szanownym internautom. Wsrod moich znajomych ten przepis zrobil furore.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | kasik1313 |