Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 3 jajka do panierki
- od 2-8 jajek do masy
- 0,4 kg pieczarek
- 0,5 kg tartego żółtego sera (można więcej)
- 3-4 duże cebule
- bułka tarta
- mąka
- olej
- sól, pieprz, itp.
Jak przyrządzić?
1) Ziemniaki obrać i ugotować w sposób standardowy (w lekko osolonej wodzie)
2) Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażać i mniej więcej w połowie procesu zacząć dusić z pieczarkami, aż się zeszklą
3) Po ugotowaniu ziemniaków rozbić je tłuczkiem i mieszać dużą drewnianą łyżką do uzyskania w miarę jednolitej masy.. W międzyczasie dorzucić tarty ser i 1-1,5 szklanki bułki tartej i jajka…
Właśnie tutaj pojawia się pierwsza nieliniowość fabuły :-)
Na początek proponuję wrzucić 2 jajka i dużą łyżkę mąki. Jajek można wrzucić nawet 8 (ja daję zwykle 5-6), ale im więcej ich będzie tym więcej trzeba sypać mąki aby uzyskać konsystencję umożliwiającą panierowanie. Im więcej jajek tym (moim zdaniem) lepsze ciasto. Gdy wrzucimy dużo jajek przypomina trochę naleśnikowe i jest bardziej delikatne. Ogólnie nie ma zasady ile jajek ile mąki. Trzeba to robić na "babskie oko" - tak żeby masa była wystarczająco gęsta, ale nie zbyt gęsta.
4) Teraz dorzucamy cebulę z pieczarkami i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i według preferencji innymi przyprawami. Można dać trochę czosnku albo słodkiej papryki do uzyskania ciekawszej barwy.
5) Etap najtrudniejszy. Smażenie. Może bardziej doświadczeni niż ja będą się śmiać z moich trudności, ale ja miałem z tym problem. Do masy można dolać trochę oleju żeby się mniej kleiła.
6) Ręce smarujemy mąką i bierzemy garstkę masy. Panierujemy (w jajku i bułce) bardzo dokładnie (bo inaczej będzie się przypalać), po czym wrzucamy na patelnię z gorącym olejem (musi go być sporo). Trzeba bardzo uważać przy smażeniu. Jeśli gdziekolwiek na patelni masa będzie bezpośrednio przylegać do patelni to natychmiast się w tym miejscu przypali. Jest to spowodowane topniejącym serem, który łatwo przywiera do stali. Można też smażyć masę w cieście, ale ja nie próbowałem. Gdy kotlety się zarumienią można podawać.
Potrzebne przybory:
- Patelnia (patrz uwaga)
- Łyżka drewniana lub podobna duża
- Tłuczek do ziemniaków
- Garnki
- "Babskie oko" :-)
Jak podawać?
Kotlety moga być podawane zamiast schabowych/sojowych/drobiowych z normalnymi dodatkami (tylko błagam, już bez ziemniaków), albo jako samodzielna potrawa. Dobre są z surówką z kapusty pekińskiej lub polane sosem grzybowo-śmietanowym (dodam przepis)
Uwagi:
Odnośnie patelni (najlepiej typu radzieckiego - taka z grubej stali, lub teflon, ale tego drugiego nie testowałem). Do tego nie nadają się patelnie ze stali cienkiej typu TescoHipermarket. Najlepsze są super nowoczesne lub takie po babci.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3,4 |
Kaloryczność | Średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Vizzerdrix |