Boeuf Strogonoff a`la Maja Deluxe

Przepis kulinarny

Składniki:

- 50 dkg wołowiny b/k
- 50 dkg wieprzowiny b/k
- 20 dkg surowego boczku wędzonego b/k
- 3 małe papryki w różnych kolorach
- 40 dkg pieczarek
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 duże pomidory
- 3 duże ogórki konserwowe
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- kostka rosołowa
- olej
- sól
- papryka
- pieprz
- czosnek granulowany

Jak przyrządzić?

1. Wołowinę i wieprzowinę pokiroić w kostkę. Żeby mięso bylo bardziej kruche, można je 24 godziny wcześniej zamarynować w oleju z papryką w proszku, pieprzem i granulowanym czosnkiem (nie solić, gdyż mięso stanie się twardawe).

2. Mięso przełożyć do dużego garnka i obrumienić na oleju (nie dodawać oleju, jeśli było wcześniej marynowane). Zalać ok. 1 litrem wody przegotowanej, dodać kostkę rosołową i przyprawy. Dusić do czasu, aż mięso będzie miękkie.

3. W międzyczasie, obrać i pokroić w plasterki pieczarki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pokroić w kostkę cebulę, dodac do pieczarek, lekko podrumienić. Dodać do mięsa.

4. Pokroić w kostkę boczek. Dodać do garnka.

5. Obrać czosnek. Przeciskając przez praskę, dodać do garnka.

6. Pokroić w plasterki ogórki konserwowe, dodać do garnka.

7. Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć skórkę (można dodać pomidory z puszki). Pokroić w drobna kostkę. Podsmażyć na patelni razem z koncentratem pomidorowym do czasu odparowania wody i uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.Dodać do garnka.

8. Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić w grubą kostkę. Dodać do garnka.

9. Gdy papryka zacznie robić się miękka, rozrobić w niewielkiej ilości wody mąkę i zagęścić całość.

10. Zagotować i gotowe. :-)

Jak podawać?

Podawać można z ziemniakami, które dodaje się w połowie gotowania potrawy.Można również, po zrobieniu całości, podsmażyć na maśle, pokrojoną w kostkę bagietkę z dodatkiem czosnku granulowanego i dodać ją do każdej porcji na talerzu.

Uwagi:

Wody podczas dodawania składników należy dolewać jeśli potrawa robi się za gęsta.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcjeok. 10
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt40 zł
AutorMaja

Boeuf Strogonoff a`la Maja Deluxe: Podobne przepisy

Boeuf Strogonoff a`la Maja Deluxe: wypróbuj również

Powiązane Tematy