Składniki:
- 50 dkg wołowiny b/k
- 50 dkg wieprzowiny b/k
- 20 dkg surowego boczku wędzonego b/k
- 3 małe papryki w różnych kolorach
- 40 dkg pieczarek
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 duże pomidory
- 3 duże ogórki konserwowe
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- kostka rosołowa
- olej
- sól
- papryka
- pieprz
- czosnek granulowany
Jak przyrządzić?
1. Wołowinę i wieprzowinę pokiroić w kostkę. Żeby mięso bylo bardziej kruche, można je 24 godziny wcześniej zamarynować w oleju z papryką w proszku, pieprzem i granulowanym czosnkiem (nie solić, gdyż mięso stanie się twardawe).
2. Mięso przełożyć do dużego garnka i obrumienić na oleju (nie dodawać oleju, jeśli było wcześniej marynowane). Zalać ok. 1 litrem wody przegotowanej, dodać kostkę rosołową i przyprawy. Dusić do czasu, aż mięso będzie miękkie.
3. W międzyczasie, obrać i pokroić w plasterki pieczarki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pokroić w kostkę cebulę, dodac do pieczarek, lekko podrumienić. Dodać do mięsa.
4. Pokroić w kostkę boczek. Dodać do garnka.
5. Obrać czosnek. Przeciskając przez praskę, dodać do garnka.
6. Pokroić w plasterki ogórki konserwowe, dodać do garnka.
7. Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć skórkę (można dodać pomidory z puszki). Pokroić w drobna kostkę. Podsmażyć na patelni razem z koncentratem pomidorowym do czasu odparowania wody i uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.Dodać do garnka.
8. Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić w grubą kostkę. Dodać do garnka.
9. Gdy papryka zacznie robić się miękka, rozrobić w niewielkiej ilości wody mąkę i zagęścić całość.
10. Zagotować i gotowe. :-)
Jak podawać?
Podawać można z ziemniakami, które dodaje się w połowie gotowania potrawy.Można również, po zrobieniu całości, podsmażyć na maśle, pokrojoną w kostkę bagietkę z dodatkiem czosnku granulowanego i dodać ją do każdej porcji na talerzu.
Uwagi:
Wody podczas dodawania składników należy dolewać jeśli potrawa robi się za gęsta.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | Maja |