Składniki:
- 500 g mąki- 250 g margaryny- 7 łyżek mleka- 4 łyżki oleju- 1 jajko- 1 proszek do pieczenia- 1 cukier waniliowy
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Aby było bardziej kruche można je schłodzić w lodówce.
Uwagi:
Ciasto jest bardzo dobre. Nadaje się na wszelkiego rodzaju spody do szarlotek, serników, ciast z owocami, słodkich tart, mazurków, babeczek itd. Jest też bardzo dobre do robienia kruchych ciasteczek. Wystarczy go cienko rozwałkować (dość dużo rośnie) na posypanej mąką stolnicy i foremkami powycinać różne kształty. Ciasteczka można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem albo po upieczeniu polukrować lub polać czekoladą. Piekę go w 180 stopniach. Czas zależy od rodzaju ciasta- jest gotowe gdy ciasto się lekko zezłoci i przyrumieni. Można go też zamrozić- po rozmrożeniu również smakuje tak samo świetnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |