Składniki:
ciasto:
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 150 g margaryny
poza tym:
- 200 g dżemu (np. wiśniowego lub powidła)
- 3 białka
- 250 g cukru
- 1/2 cytryny
- 250 g wiórków kokosowych
Jak przyrządzić?
1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i chłodzić 1.2 godziny.
2. Rozwałkować je na prostokąt o grubości 3-4 cm i pociąć go na paski o szerokości 10 cm. Brzegi pasków zawinąć lekko do środka, wnętrze posmarować dżemem.
3. Ubijać białka dodając stopniowo cukier, sok i startą skórkę z cytryny. Ubijać aż powstanie beza. Dodać wiórki, delikatnie wymieszać.
4. Masę nakładać na paski ciasta. Piec 20-25 minut w 200 stopniach. Ciepłe pokroić na kawałki o grubości 3-4 cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |