Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 200 g margaryny
- 200 g płatków kukurydzianych
poza tym:
- 9 płatków żelatyny
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- sok z 1 cytryny
- 400 g smietany 36%
- 2 słoiki wiśni drylowanych (ok. 700 g bez zalewy)
- 1 łyżeczka oleju
Jak przyrządzić?
1. Czekoladę rozpuścić z margaryną w kąpieli wodnej, zdjąć z ognia, dodać płatki, wymieszać. Z masy uformawać łyżeczką 12 małych "kupek" a resztę masy wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Wszystko włożyć do lodówki.
2. Żelatynę włożyć na 10 min. do zimnej wody następnie rozpuścić na malutkim ogniu. Żółtka ucierać z cukrem, dodać ser, sok z cytryny. Na koniec dodać żelatynę, ciągle mieszając.
3. Śmietanę ubić. Gdy masa serowa zacznie tężeć dodać do niej 2/3 śmietany.
4. Wiśnie odsączyć, rozłożyć na spodzie z płatków, wyłożyć masę serową i chłodzić 1 godzinę.
5. Resztą śmietany strzykawką udekorować tort, ozdobić 12 "kupkami":))) płatków.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |