Składniki:
1 kaczka, 1 kg jabłek winnych, 1 margaryna, pieprz, sól, majeranek, wino.
Jak przyrządzić?
Kaczkę dobrze umyć i wymoczyć. Natrzeć solą z pieprzem i dużą ilością majeranku. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.Jabłka umyć, pokroić na 4 i wydrążyć gniazdka. Po godzinie kaczkę nafaszerować jabłkami, włożyć do brytfanny z kostką margaryny. Wstawić na wolny ogień, wokół kaczki ułożyć jeszcze troche jabłek. Po około 2 godzinach podlać kaczkę winem i włożyć reszte jabłek. Dusić na wolnym ogniu aż bedzie miękka.
Jak podawać?
Podawać z ryżem, polanym sosem z pieczenia i jabłkami. Surówka z czerwonej kapusty.
Uwagi:
Bardzo smaczne danie, tylko długo trzeba na nie czekać. Myślę, że warto.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | AGI |