Kaczka w jabłkach

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kaczka, 1 kg jabłek winnych, 1 margaryna, pieprz, sól, majeranek, wino.

Jak przyrządzić?

Kaczkę dobrze umyć i wymoczyć. Natrzeć solą z pieprzem i dużą ilością majeranku. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.Jabłka umyć, pokroić na 4 i wydrążyć gniazdka. Po godzinie kaczkę nafaszerować jabłkami, włożyć do brytfanny z kostką margaryny. Wstawić na wolny ogień, wokół kaczki ułożyć jeszcze troche jabłek. Po około 2 godzinach podlać kaczkę winem i włożyć reszte jabłek. Dusić na wolnym ogniu aż bedzie miękka.

Jak podawać?

Podawać z ryżem, polanym sosem z pieczenia i jabłkami. Surówka z czerwonej kapusty.

Uwagi:

Bardzo smaczne danie, tylko długo trzeba na nie czekać. Myślę, że warto.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
AutorAGI

Kaczka w jabłkach: Podobne przepisy

Kaczka w jabłkach: wypróbuj również

Powiązane Tematy