Składniki:
0,5 kg twarogu, 1 łyżeczka sody, 1 żółtko, sól
Jak przyrządzić?
Twaróg zmielić do garnka, nie ugniatać,dodać sodę, sól, wstawić do większego garnka z gotującą wodą (łaźnia wodna),mieszać delikatnie, gdy się zacznie rozpuszczać przy dnie mieszać stale, gdy się rozpuści (kolor żółty, konsystencja jednolita, bez grudek) dodać żółtko. Można dodać różne przyprawy np zioła, czosnek, paprykę, pieprz itp.Przelać do zamykanego pojemnika, gdy wystygnie, wstawić do lodówki. W smaku jest taki sam jak ze sklepu
Jak podawać?
na kanapki
Uwagi:
Gdy twaróg jest świeży i miękki można odwinąć z folii i wstawić na 1-2 dni do lodówki żeby przesechł.Gdy nie chce się rozpuścić - dodać trochę więcej sody
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | mika |