Składniki:
Na spód: 6 jaj, szklanka mąki, szklanka cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem: 2 białe czekolady, paczka wiórków kokosowych, paczka migdałów(płatków), filiżanka advocata, 2 śmietany kremówki
Na wierzch: 2 śmietany kremówki, kokos, migdały, 2 śmietanfixy
Jak przyrządzić?
Spód to najzwyklejszy w świecie biszkopt: ubijać z cukrem na parze 6 żółtek, ubijać pianę z 6 białek, mąke przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych żółtek dodawać na przemian po łyżce piany i mąki, całość delikatnie miksować. Piec ok. 25 minut, rozpocząć od gorącego już piekarnika.
Krem: górę z biszkoptu skruszyć, ok 2-3 garście. Wlać do garnuszka 2 kremówki, dodać połamaną na kostki czekoladę i pogrzewać delikatnie aż do roztopienia czekolady. Po wystudzeniu dodać kokos, migdały i advokat oraz skruszony biszkopt. (tych okruszków nalezy mieć tyle, żeby po dodaniu ich do śmietanek powstała gęsta masa, ewentualnie można się wspomóc suchymi biszkoptami, ale powinno wystarczyć :)). Masę wyłożyc na wierzch biszkoptu.
Wierzch: ubić śmietany kremówki fixami, dodać pół szklanki cukru pudru, kokos i migdały. Śmietanę dać na wierzch ciasta. Po przygotowaniu polecam wstawic na godzinę do lodówki.
Potrzebne przybory:
Z podanych składników pieczemy ciasto na dużej blasze.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 20 |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Kml |