Składniki:
mleko, woda, mąka pszenna, jajko, proszek do pieczenia, 5 - 6 cebul, kukurydza z puszki, olej
Jak przyrządzić?
Przygotować ciasto jak na naleśniki, może trochę bardziej gęste. Ja zawsze dodaję odrobinkę proszku do pieczenia i mieszam mleko pół na pół z wodą mineralną gazowaną. A ilość ciasta zależy od tego ile macie osób do wykarmienia. Cebulę trzeba pokroić w kostkę, niekoniecznie drobną i poddusić do miękkości na oleju, dodać do ciasta razem z odsączoną kukurydzą z puszki (ilość wg. uznania). Wszystko razem wymieszać. Smażyć na oleju (wielkość placka ziemniaczanego).
Potrzebne przybory:
garnek, mikser, łyżka, deska do krojenia, nóż, patelnia, coś do przewracania placków
Jak podawać?
Najlepiej z jakimś sosem. Ja polecam myśliwski. Ale to może być nawet keczup.
Uwagi:
Placek ma być chrupiący, ale trzeba uważać żeby nie był w środku surowy. Są szybkie, tanie, a co najważniejsze pyszne! Polecam!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia\wysoka |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | agum |