Składniki:
- 6 jabłek
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka pokrojonych bakalii (wedle smaku)
- 1/2 zapachu pomarańczowego
Jak przyrządzić?
Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie, wszystko wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.Następnie wbić całe jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką, dodając zapach.Masę włożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Jak podawać?
na talerzu :-)))
Uwagi:
Moim zdaniem najlepiej smakuje z śliwką kalifornijską, rodzynkami oraz orzechami włoskimi.Mieszać koniecznie ręcznie, nie mikseremPrzepis na blaszkę o wymiarach około 35x25.Piec w temperaturze 180 stopni
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 18 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | olka |