Tosty z wczorajszego chleba

Przepis kulinarny

Składniki:

Kilka kromek chleba (może być lekko wczorajszy), 2 jajka, 10 dag tartego oscypka (zamiennie może być np. ser morski), ząbek czosnku, 1/4 szklanki mleka, sól-pieprz-papryka czerwona do smaku, 1 duży pomidor, oliwa i łyżka masła

Jak przyrządzić?

Ponacinanym ząbkiem czosnku ponacierać kromki, na talerzu rozbełtać jajka z mlekiem, dodać odrobinę soli, następnie namoczyć kromki chleba w tak przygotowanym jajku, rozgrzać na patelni oliwę z odrobiną masła, obustronnie namoczone kromki smażyć do pojawienia się złotego koloru doprawiając solą-pieprzem i odrobiną czerwonej papryki, tuż przed wyciągnięciem z patelni posypać je tartym serem, po nałożeniu na talerz pokroić pomidora w plasterki i położyć na kromkach.

Potrzebne przybory:

nóż, talerz, patelnia

Uwagi:

trzeba uważać aby nie spalić chleba i jajka, w którym jest obtoczony

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt5 zł
AutorLothar_m

Tosty z wczorajszego chleba: Podobne przepisy

Tosty z wczorajszego chleba: wypróbuj również

Powiązane Tematy