Składniki:
Kilka kromek chleba (może być lekko wczorajszy), 2 jajka, 10 dag tartego oscypka (zamiennie może być np. ser morski), ząbek czosnku, 1/4 szklanki mleka, sól-pieprz-papryka czerwona do smaku, 1 duży pomidor, oliwa i łyżka masła
Jak przyrządzić?
Ponacinanym ząbkiem czosnku ponacierać kromki, na talerzu rozbełtać jajka z mlekiem, dodać odrobinę soli, następnie namoczyć kromki chleba w tak przygotowanym jajku, rozgrzać na patelni oliwę z odrobiną masła, obustronnie namoczone kromki smażyć do pojawienia się złotego koloru doprawiając solą-pieprzem i odrobiną czerwonej papryki, tuż przed wyciągnięciem z patelni posypać je tartym serem, po nałożeniu na talerz pokroić pomidora w plasterki i położyć na kromkach.
Potrzebne przybory:
nóż, talerz, patelnia
Uwagi:
trzeba uważać aby nie spalić chleba i jajka, w którym jest obtoczony
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Lothar_m |