Składniki:
Placek makowy:
- 3/4 szklanki suchego maku
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- torebka cukru waniliowego
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Placek kokosowy:
- 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 10 dag wiórków kokosowych
Krem:
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- torebka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemnaczanej
- 1 i 1/2 łyzki mąki pszennej
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 kostka margaryny
Jak przyrządzić?
Placek makowy:
Mak zagotować i zemleć 2 razy. 4 żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczana i pszenną, proszek do pieczenia, zmielony mak. na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą z 4 białek.Upiec w dużej prostokątnej formie wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wystudzić.Placek kokosowy:Białka ubić z cukrem, dodać makę ziemniaczaną i wiórki. Upiec na złoty kolor w dużej prostokątnej formie wyłożonej pergaminem wysmarowanym masłem. Wystudzić.
Krem:
Odlać ok. 1/2 szklanki mleka i wymieszać w nim cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną.Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszane wcześniej składniki. Mieszać gotując, aż zgęstnieje jak budyń. Wystudzić. Po ostudzeniu zmiksować z margaryną, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Placek makowy rozciąć na 2 części. Przekładać kremem w kolejności: placek makowy-krem-placek kokosowy-krem-placek makowy. Wierzch udekorować dowolną polewą np. cytrynową.
Potrzebne przybory:
duża, prostokątna forma (najlepiej 2 jednakowe), papier pergaminowy, rondel, miska, mikser
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 20 |
Autor | Iwona |