Składniki:
Biszkopt:- 4 jajka- 1 szklanka cukru- 1 szklanka mąki tortowej- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaNastępnie:- 2 puszki mandarynek- 2 szklanki soku pomarańczowego- 2 budynie waniliowe (po 40g)- 2 opakowania herbatników zwykłych ("Petitki")- 2 opakowania herbatników czekoladowych ("Petitki")- 4 opakowania Śmietan-fix- 1/2 litra śmietanki 30% "Łaciatej" do deserów- 3 łyżki cukru pudru
Jak przyrządzić?
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć(woda + sok z cytryny + cukier). Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki.Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (sok z mandarynek i 1 1/2 szkl. soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać.) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń.Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.
Potrzebne przybory:
duża, prostokątna forma, rondel, miska, mikser
Uwagi:
Ciasto jest najlepsze następnego dnia, gdy herbatniki nasiąkną kremem, wówczas dobrze się kroi.Życzę smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Iwona |