Składniki:
- 1 kg mąki,
- 10 dkg drożdży,
- 70 dkg ziemniaków gotowanych zmielonych,
- 0,5 kostki margaryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki wódki lub octu,
- 4 całe jaja,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- zapach rumowy.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki przekręcić przez maszynkę razem z drożdżami.Do przekręconych ziemniaków dodać pozostałe składniki. Całość starannie wymieszać. Z ciasta formować placuszki. W środek dodać wiśnie ze słoika lub marmoladę. pozostawić do rozrostu.Olej rozgrzeć. Piec w gorącym oleju. Opsypać pudrem.
Jak podawać?
Posypane pudrem.
Uwagi:
Do oleju w czasie smażenia można wrzucać kawałki obranego ziemniaka. Zapobiegnie to "kipieniu tłuszczu".
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Basia |