Kiedy najlepiej zjeść pączka?
REDAKCJA • dawno temuNajmniej kaloryczny jest pączek z nadzieniem różanym posypany cukrem pudrem.
Z marmoladą, czekoladą, lukrem czy budyniem — pączki smakują doskonale w każdej wersji. Chociaż jeden pączek to ponad 300 kcal, w tłusty czwartek trudno odmówić sobie słodkiej przyjemności. Jeśli jesteś na restrykcyjnej diecie i dbasz o swoją sylwetkę, nie wahaj się zjeść pączka w ciągu dnia. Trochę słodkości jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
Dietetyk Diana Wolańska radzi, by potraktować pączka jako przekąskę między głównymi posiłkami — śniadaniem a obiadem. Najlepiej zjeść go do południa, a potem popić wodą lub niesłodzoną herbatą, by nie wprowadzać dodatkowych kalorii.
— Wliczmy pączka w całodzienny bilans energetyczny. Jeśli przekroczymy dzienne zapotrzebowanie, warto zwiększyć aktywność fizyczną – mówi Wolańska.
Najmniej kalorii ma pączek z nadzieniem różanym, posypany cukrem pudrem. Jego wartość kaloryczna to około 240 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze