Składniki:
1,5 kg twarogu śmietankowego, 1 kostka masła, 10 jaj, 1 cukier wanilowy, aromat migdałowy lub sok z 1 cytryny (jak kto woli), półtorej szklanki cukru, 5 ziemniaków obranych i ugotowanych, rodzynki.
Jak przyrządzić?
Żółtka + 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy + masło utrzeć na puszystą masę (można zmiksować), następnie dodawać stopniowo zmielony ser oraz wystudzone zmielone ziemniaki. Białka ubić na sztywno .Do ubitych białek dodać 1 szklankę cukru i ubijać aby rozpuścił sie cukier. Następnie do masy serowej dodać rodzynki (wcześniej namoczone) oraz aromat lub sok z cytryny. Następnie dodać ubite białka - lekko wymieszać. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. Wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Piec 60 minut. Po upieczeniu uchylić piekarnik. Sernik wystawić po 1 godzinie jak przestygnie aby nie opadł. Polecam, smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Nina |