Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka wody,
- przyprawy.
Na sos koperkowy:
- 2 łyżki tłuszczu,
- 2 łyżki mąki,
- woda,
- spory pęczek koperku,
- biały pieprz,v- maggi.
Jak przyrządzić?
Kluski: jajka wymieszać ze szklanką wody i przyprawami (do sosu koperkowego: sól, czosnek, gałka muszkatułowa; na słodko: szczypta soli, cynamon/cukier waniliowy), dodać mąkę i dokładnie wyrobić całość łyżką. Klaść na osolony wrzątek łyżką, gotować ok. 2-3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wielkość klusek - jak kto lubi. Mniejsze nadają się do zup, mleka.Sos koperkowy: rozgrzać tłuszcz w małym rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać rózgą, gdy zasmażka sie zestali dolewamy w małych porcjach wodę cały czas mieszając... wody dolewamy do uzyskania żądanej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek, dobrawiamy i juz :)
Uwagi:
Same kluski w zalezności od dodatków i wielkości to temat rzeka, pole do popisu. Często robię kluski z podwójnej ilości ciasta i odsmażam potem ku ogólnej uciesze męskiej gawiedzi w domu. Z sosami też można poszaleć, bo zasmażka to dobra baza dla prawie każdego sosu na gorąco, słodkiego też :) Smacznego.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | olasz |