Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaPoza tym:- Słoik wiśni w kompocie (wydrylowanych)- 0,5 litra śmietanki 30 %- 2 usztywniacze do bitej śmietany (mogą być takie po 50 groszy.)- 1 czekolada mleczna lub gorzka (jak kto woli)- 1 łyżka cukru pudru (do śmietany)- cytryna- kieliszek lub dwa wódki lub nalewki wiśniowej (do ponczu)
Jak przyrządzić?
Białka ubić, dodać żółtka i cukier. Delikatnie wymieszać łyżką z mąką i proszkiem. Piec ok. 30 - 40 min. Najlepiej dzień wcześniej.
Przekroić biszkopt na 3 placki.Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.Wiśnie osączyć z kompotu. Z kompotu, soku z cytryny i kieliszka nalewki zrobić poncz, którym nasączyć obficie dolny krążek ciasta.
Nałożyć na pierwszy krążek bitą śmietanę i na nią wiśnie, dość gęsto.Nałożyć drugi krążek ciasta, nasączyć, posmarować śmietaną i zetrzeć na nią wiórki z czekolady.Nałożyć trzeci krążek do góry nogami, nasączyć, posmarować śmietaną, ułożyć resztę wiśni. Przejechać nożem dokoła tortu żeby wyrównać brzeg i rozsmarować śmietanę.
Do dekoracji ruloniki czekoladowe:
ok 2/3 czekolady włożyć na blasze do nagrzanego piekarnika (ok 80 stopni). Jak zmięknie cienko ją rozsmarować i włożyć do lodówki. Jak czekolada zastygnie zdzierać ją płaską packą, trzymając ją prawie płasko. Wychodzą z tego takie postrzępione rury.
Rury ułożyć na torcie między wiśniami i wstawić tort do lodówki.
Koniec.
Uwagi:
Do tortu można też dodać np. brzoskwinie lub ananasa z puszki, porzeczki z kompotu.Jest naprawdę pyszny i łatwy :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12-16 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | manja |