Składniki:
- biszkopt,
- 5 jaj,
- 5 łyżek wody,
- 1,5 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki tortowej,
- 3/4 szklanki maki ziemniaczanej,
- 2 łyżki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru dodawać stopniowo po 1 łyżce wody. Białka ubić z 1/2 szklanką cukru. Do utartych żółtek dodać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać pianę z białek. Piec 40 min w temp. 160 oC.
Masa kokosowa:
0,5 szkl. Mleka, 0,5 szkl. Cukru, 1 łyżka maki ziemniaczanej, 1 łyżka maki pszennej – ugotować jak budyń
1 kostkę margaryny utrzeć z 1 żółtkiem i wystudzonym budyniem.
100 g wiórek kokosowych, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru – podsmażyć na rumiano ciągle mieszając
Przekroić biszkopt na 2 części. 2/3 masy wyłożyć do środka, a 1/3 na wierzch. Posypać smażonym kokosem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Autor | Małgośka |