Składniki:
- ok. 0,5kg filetów rybnych - w/g uznania (osobiście preferuję pangę)
ciasto:
- mąka, jajo, pieprz,sól, papryka ostra, papryka słodka, trochę wody - konsystencja gęstej śmietany
- ogórki konserwowe (ok. 6 szt.)
- papryka konserwowa (ok. 5 płatków)
- 1 słoiczek pieczarek konserwowych
- kukurydza w puszce (niekoniecznie)
- duza cebula
Xalewa:
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki słodkiego ketchupu
- 1 szklanka oliwy (najlepiej z oliwek)- 1 szklanka gorącej wodypieprz, sól, cukier - do smaku
Jak przyrządzić?
- Rybę optaczamy w cieście i smażymy na "wysokim tłuszczu"
- ogórki, papryke kroimy w paseczki, pieczrki w plasterki, cebulę w talarki.
- na patelnie wlewamy szklankę oliwy, dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup - podgrzewamy, ciagle mieszjąc podlewamy gorącą wodą. wszystko prypcimy ok 2/3min. przyprawiamy pieprzem, solą i cukrem.
- w pólmisku przemiennie: warstwę usmażonej ryby i pokrojonych warzyw + kukurydza (jak kto lubi) - do wyczerpania składników.
- wszystko zalewamy sosem (może być gorący) Teraz wystarczy odczekać parę godzin...i smacznego!
Potrzebne przybory:
wysoki półmisek, patelnia
Jak podawać?
na zimno, a jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | moinka |