Składniki:
- 1 kg dorsza (ja robię np. z mintaja; karpia nie polecam :) ),
- 3 cebule pokrojone w plasterki,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 5 pomidorów,
- 1 pomidor pokrojony w plastry,
- 150 ml oliwy,
- łyżka cukru,
- 150 g bułki tartej,
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- pieprz,
- sól,
- chilli (opcjonalnie - jeśli ma być ostre),
- tłuszcz do wysmarowarowania formy.
Jak przyrządzić?
- ryby osuszyć, posolić. Wysmarować formę tłuszczem i ułożyć w niej ryby. Przykryć plasterkami cebuli i przyprawić pieprzem. Wlać wino. Rogrzać piekarnik do 200 st. C - pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Miąsz polać oliwą, dodać cukier, chili (w wersji pikantnej), posolić i popieprzyć, wymieszać i połową takiego sosu polać przygotowane ryby. -bułkę wymieszać z natką i czosnkiem, i połową tej masy posypać ryby. Całe danie w formie pokryć plastrami pomidora. - resztę sosu pomidorowego wymieszać z masą (z bułki tartej,natki i czosnku)i polać nią ryby. Formę wstawić do piekarnika na 40 min.
Potrzebne przybory:
2 miseczki na poszczególne masy, forma do zapiekania.
Uwagi:
Lubię bardziej pikantną rybkę.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Autor | dickw |