Składniki:
Wyliczone mniej więcej na jedna osobę.
- 0,2kg kiełbasy (wg gustu, najlepiej średniotłustą i byle nie z hipermarketu),
- jedna cebula,
- świeży szczypiorek,
- dwa niewielkie pomidory,
- żółty ser (kilka plasterków, grubość wedle uznania),
- przyprawy (np. do grilla firmy Kamis).
Jak przyrządzić?
Taką kiełbaskę można równie dobrze zrobić na patelni, jednak wykonana na grillu ma wyjątkowy smak. Najlepiej postarać się oto, żeby w palenisku był mocny żar, ale nie płomień... a) kiełbasę ponacinać na głębokość ok. 3/4 średnicy. b) cebulę pokroić w plastry, potem przecięć ja ne pół c) pomidory obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry d) szczypiorek posiekać e) ser żółty, gdy już jest w plasterkach, pociąc na niewielkie paski, najlepiej 2x5cm Kiełbasę położyć na ruszcie, opiekać i lekko przyprószyć przyprawą - do uzyskania dobrego zrumienienia. Gdy tak już się stanie, zdjąć ruszt (o ile to możliwe) lub przesunąć kiełbasę na skraj, by można było wykonać resztę czynności: 1. w miejsca po nacięciach włożyć po kilka "pręcików" cebuli 2. kiełbasę "przyozdobioną" cebulą przyłożyć platerkami pomidora, posypać go lekko przyprawą 3. postawić ruszt na płomieniu i pilnować, by pomidor lekko "przyklapł" na kiełbasie 4. po ok. 3-4 minutach na całość położyć plastry żółtego sera 5. poczekać, aż ser zacznie topnieć - ale nie stwardnieje! Gdy po kilkunastu sekundach zaczyna się rozpuszczać, posypać go natychmiast posiekanym szczypiorkiem i przyprawą Po 2-3 minutach dzieo będzie gotowe. Spożywać z chlebem, musztardę osobiście polecam w ograniczonej ilości, lepszy jest ketchup - ale to już tylko kwestia gustu.
Potrzebne przybory:
Hmm... Nóż, widelec, szczypce.
Jak podawać?
Prosto z grilla na talerz. Talerze (przy większych porcjach na głowę) powinny być dość duże. Do popijania polecam... gorącą herbatę.
Uwagi:
Wbrew pozorm cała potrawa doskonale się trzyma. Gdy macie do czynienia z długą i prostą kiełbasą, radzę pociąć ją na kilka mniejszych kawałków (ok. 6-8cm), po opieczeniu można je przystawić bliżej siebie - wtedy też chętni mogą między 2 a 3 punktem gotowania dodać cienko pociąte pieczarki.Naprawde polecam - jest to bardzo kaloryczne, ale niesamowicie smaczne.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1 porcja |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Mhol |