Składniki:
4 niezbyt soczyste gruszki,
2 łyżki oleju,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżeczka sosu sojowego.
Składniki do nadzienia: 10 dag zmielonego tłustego sera,
5 dag szynki,
1 łyżka majonezu,
sól, pieprz do smaku,
zielona pietruszka.
Jak przyrządzić?
Gruszki obieramy, dzielimy na pół i wyjmujemy gniazda. Wkładamy na momencik do zakwaszonego wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy na kilka godzin do marynaty.Szynkę bardzo drobno kroimy, mieszamy z serem, majonezem, posiekaną natką i przyprawiamy do smaku. Gruszki wyjmujemy z marynaty i wypełniamy nadzieniem. Ozdabiamy zieloną pietruszką.
Jak podawać?
Ciekawe połączenie smaku. Spróbowałam zrobić, bo przepis dostałam od koleżanki. No i wyszło super. Może i nie robi się na grillu, ale świetnie pasuje jako mała przekąska przy ognisku :-)
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Emilka |