Składniki:
40 dag konserwowej fasolki szparagowej,
4 twarde pomidory,
1 czerwona cebula,
10 szt. czarnych oliwek bez pestek,
1 główka sałaty,
10 dag sera mozzarella,
sól, pieprz do smaku,
4 łyżki oliwy, sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Fasolę osączamy z zalewy. Umyte listki sałaty osuszamy. Pomidory przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i dzielimy na ćwiartki. Ser i cebulę kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki układamy ozdobnie na talerzu wyłożonym sałatą i polewamy oliwą zmieszaną z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
Jak podawać?
Sałatka idealna nie tylko na czysto towarzyskie spotkania, ale również na te większe przyjęcia. Nie dość, że pyszna to jeszcze cieszy widokiem :-)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Emilka |