Składniki:
1) Cały świeży brokuł lub opakowanie mrożonego (najlepsze świeże),
2) Pęczek zielonego selera naciowego (najlepszy latem kiedy jest wielki i zielony) jeżeli pęczek jest mały to 2 szt,
3) Zielona cukinia wielkości brokuła (do 500g),
4) 2 kostki bulionu Knorra z ziołami i oliwą z oliwek,
5) 2 małe piersi z kurczaka,
6) Przyprawy: pieprz (najlepiej 3 kolory lub ziarna zielonego pieprzu), zioła prowansalskie, przyprawa do grilla, sól,
7) Śmietana 18% (mała)
Jak przyrządzić?
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę (ok. 2 cm) i wrzucić do garnka. Zalać litrem wody, tak by całe były przykryte i pływały, ale ich odległość od dna garnka nie przekraczała 1 cm, gdyż wtedy wody będzie zbyt dużo i zupa wyjdzie zbyt rzadka. Dodać kostki bulionowe i kilka (ok. 10) ziarenek zielonego pieprzu jeśli go posiadamy. Wywar zagotować, a gdy zawrze ogień - zmniejszyć. Gotować na małym ogniu, tak by warzywa się szybko nie rozgotowały. Brokuł najszybciej będzie miękki ale wyznacznikiem kresu gotowania będzie seler który nie powinien się rozgotować, lecz pozostać lekko chrupiący. W czasie gdy warzywa będą czekać aż zabulgoczą przygotować patelnię dla kurczaka (teflonową lub falowaną grill). Dwie piersi pofiletować wzdłuż na 4 cienkie płaty. Smażymy je po 2 sztuki bez tłuszczu z każdej strony, przewracając 2-3-krotnie za każdym razem i przesypując przyprawą do grilla, ziołami prowansalskimi oraz niewielką ilością soli. Raz na jakiś czas możemy przyżegać kurczaka do patelni by się przypiekł. Gdy warzywa już osiągną odpowiednią miękkość należy zdjąć je z ognia i zmiksować najdrobniej jak to możliwe. Dodać śmietanę, wymieszać i ponownie wstawić na gaz. Gdy zupa ponownie zawrze, na małym ogniu gotujemy ją jeszcze ok. 2 minuty. Przypieczonego i suchego kurczaka (jeśli w trakcie smażenia puści wodę, natychmiast zlać) pokroić w drobną kostkę. Zupę ponownie zdjąć z gazu, wsypać kurczaka, przechylić garnek i delikatnie zmiksować. Uwaga! To nie jest zupa papka-krem dla niemowląt! Miksować delikatnie co jakiś czas naciskając spust miksera, tak by kurczaka obrócić w wióry.
Potrzebne przybory:
Duży garnek, nóż, deska do krojenia
Jak podawać?
Podawać w ładnych głębokich miseczkach (najlepiej kamionkowych - jeśli chcemy zrobić dodatkowe wrażenie). Można posypać parmezanem. Zupa idealna jako letnia przekąska lub na entré.
Uwagi:
Sugestia: Zupa najlepiej smakuje kiedy jest pierwotnie gorąca. Na zimno też niekiepska. Przechowywać w lodówce. Nie obciąża żołądka i jest lekko strawna. Nie polecam używania jogurtu zamiast śmietany.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Jose da Gamba |