Kotleciki ruskie (bez mięsa)

Przepis kulinarny

Składniki:

- 0,5 kilo ziemniaków,
- 0,5 kilo białego sera,
- 4 duże cebule,
- 1/2 szklanki mleka,
- masło,
- pieprz i sól,
- 3 jajka,
- bułka tarta.

Jak przyrządzić?

Obrane ziemniaki ugotować i pognieść, dodać do nich pokruszony biały ser i znowu wszystko razem pognieść.
Na rozgrzanej patelni roztopić masło i usmażyć na nim cebule pokrojone w kostkę, aby się zrumieniły (można je też trochę przypiec, nawet lepiej smakują - nie spalić).
Gdy usmażymy cebule dodajemy ją do ziemnialów i sera, znów mieszając sypiemy sól i pieprz do smaku.
Następnie wlewamy pół szklanki mleka i znów mieszamy.
Formujemy z farszu małe płaskie kotleciki i obtaczamy je w jajku (jajko rozbijamy widelcem, solimy i pieprzymy) oraz bułce tartej.
Tak przygotowane kotleciki smażymy na oleju na patelni na średnim ogniu.

Jak podawać?

Podawać z ketchupem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
AutorEVELYN

Kotleciki ruskie (bez mięsa): Podobne przepisy

Kotleciki ruskie (bez mięsa): wypróbuj również

Powiązane Tematy