Składniki:
- 1 główka sałaty
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- olej
- pieprz i sól
- ocet winny
Jak przyrządzić?
Sałatę opłukać i porwać do miski (nie kroić), następnie tylko troszkę ją posolic i pognieść aby była miękka a nie sztywna.
Ugotować 2 jajka na twardo, obrać i oddzielić białko od żółtek. Białka pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z sałatą.
Żółtka natomiast dać do kubeczka, wlać do tego 2 łyżki slołowe oleju i rozgnieść widelcem, dodać łyżeczkę octu winnego oraz rozgniecione przez praskę dwa ząbki czosnku, przyprawić to pieprzem i solą. Takim przygotowanym sosem polać sałatę i jeszcze raz pognieść lub wymieszać.
(Był to przepis mojej zmarłej babci,która gotowała najlepsze rzeczy na świecie i w domu i w restauracji).
Życzę smacznego.
Jak podawać?
Do potraw mięsnych.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | EVELYN |