Sałata po francusku

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 główka sałaty
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- olej
- pieprz i sól
- ocet winny

Jak przyrządzić?

Sałatę opłukać i porwać do miski (nie kroić), następnie tylko troszkę ją posolic i pognieść aby była miękka a nie sztywna.
Ugotować 2 jajka na twardo, obrać i oddzielić białko od żółtek. Białka pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z sałatą.
Żółtka natomiast dać do kubeczka, wlać do tego 2 łyżki slołowe oleju i rozgnieść widelcem, dodać łyżeczkę octu winnego oraz rozgniecione przez praskę dwa ząbki czosnku, przyprawić to pieprzem i solą. Takim przygotowanym sosem polać sałatę i jeszcze raz pognieść lub wymieszać.
(Był to przepis mojej zmarłej babci,która gotowała najlepsze rzeczy na świecie i w domu i w restauracji).
Życzę smacznego.

Jak podawać?

Do potraw mięsnych.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
AutorEVELYN

Sałata po francusku: Podobne przepisy

Sałata po francusku: wypróbuj również

Powiązane Tematy