Składniki:
pół kilo grochu, kilka ziemniaków, boczek wędzony, kiełbaska - ok. 15 dag, przyprawy
Jak przyrządzić?
Namoczyć groch na ok. 8 godz, później zlać wodę i nalać swieżej, gotować do miękości (a właściwie do rozgotowania) podlewajęc wodą często, w międzyczasie dodać przyprawy: wegetę, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie.
Osobno ugotować ziemniaki, odparować i wrzucić do zupy.
Usmażyć kiełbaskę lub/i boczek, dodać do zupy.
Jak podawać?
z chlebkiem, posypane majerankiem
Uwagi:
Naprawdę polecam (szczególnie smakuje facetom).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 6 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | SYLWIA |