Składniki:
90 dag miąższu arbuza bez pestek, 1 szkl. chudego mleka, 3 łyżki soku z cytryny, 1,5 szkl.cukru pudru, 10 dag wiórków kokosowych, garść orzeszków pistacjowych (niesolonych) lub innych.
Jak przyrządzić?
Zmiksować miąższ z arbuza. Do rondelka wlać 1 i 2/5 szkl. wody, wsypać cukier puder, ugotować syrop. Przestudzić. Orzeszki posiekac. Odlać 2/3 syropu, wymieszać z masą arbuzową, sokiem z cytryny i orzeszkami. Masę przełożyć do formy i wstawić do zamrażalnika, co pewien czas przemieszać. Gdy stężeje nałożyć zimną masę z reszty syropu wymieszanego z mlekiem i wiórkami. Wstawić do zamrażalnika na 12 godzin.
Potrzebne przybory:
mikser
Jak podawać?
Podawać pokrojony na porcje na talerzykach deserowych.
Uwagi:
Jest super szczególnie na upalne dni. Dzieci za nim przepadają i sprawdza się nawet na spotkaniu przy kawce z przyjaciółmi. Pozdrawiam amatorów słodkiego co nieco!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 12 |
Kaloryczność | niska |
Autor | karmelek |