Spotkanie z przyjaciółmi? Rodzinna impreza? Jeśli nie wiesz co zrobić, a czasu masz coraz mniej - biszkopt z malinami to idealna propozycja dla ciebie. Możesz go zrobić zarówno na uroczystą okazję, ale także zabrać na piknik. Jest łatwy i szybki w przyrządzeniu, co w żadnym wypadku nie odbija się na jego smaku. Puszysty, miękki i pełen aromatu lata biszkopt posmakuje każdemu, niezależnie od wieku.
Składniki:
4 jajka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pudełko malin,
400 ml śmietany 18%,
0,75 szklanki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystko wymieszać i włożyć do zimnego piekarnika, który należy nastawić na 170 stopni. Piec około 40 minut.
Gorący placek przekroić w proporcjach: dół - 2/3 placka, góra 1/3 placka.
Wyłożyć maliny na grubszą część i zalać śmietaną z wymieszanym cukrem pudrem.
Przykryć drugą warstwą placka, równomiernie docisnąć, zawinąć w torbę foliową i wstawić na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu dla ozdoby można posypać cukrem pudrem lub owocowym syropem.
Potrzebne przybory:
Tortownica o średnicy 26 cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 10 zł |