Składniki:
ok. połowy paczki makaronu np. świderki (nie spaghetti),
0,6 litra (3 pojemniczki) słodkiej śmietany,
5 plasterków szynki,
150 dag sera żółtego potartego,
1 kostka rosołowa,
zioła prowansalskie,
sól.
Jak przyrządzić?
Nieugotowany makaron wsypać do glinianej brytfanki (lub ze szkła). Smietanę wlać do granka, dodać kostkę rosołową, pół łyżeczki ziół prowansalskich i sól do smaku (sos musi być lekko słonawy) i zagotować. Szynkę pokroić na kosteczkę i rozsypać na makaron. To wszystko zalać sosem i wyłożyć na wierzch ser. Piec w piekarniku przy 220 stopniach C. około 30 minut.
Potrzebne przybory:
Gliniana lub szklana brytfanka. Garnek do przygotowania sosu.
Jak podawać?
Dobrze do tej potrawy podać bagietkę, którą wcześniej należy lekko podpiec w piekarniku aby była ciepła i chrupiąca. Do tego oczywiście masło ziołowe no i sałatka. Najlepiej z mozarelli. Smacznego.
Uwagi:
Ważne by sos był słonawy, bo musi wejść w makaron, który nie jest wcześniej ugotowany w wodzie z solą. Ważne jest, by makaron był całkowicie przykryty sosem, ponieważ ten który nie będzie przykryty będzie twardy.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Flassh |