Składniki:
ciasto:
60 dag mąki, 3/4 szklanki cukru, 10 dag margaryny, 2 jajka, 4 łyżki miodu płynnego, 2 łyżeczki sody, 1/2 szklanki kwaśniej śmietany
obłożenie:
20 dag masła, 1O dag cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mleka, cukier waniliowy, 1 kg jabłek, 1 opakowanie galaretki.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki dodajemy margarynę oraz pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Śmietanę dodajemy w trakcie wyrabiania (gdy jajka są duże a mąka wilgotna możemy jej użyć mniej niż w przepisie). Po wyrobieniu ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy oddzielnie trzy placki. Temperatura pieczenia 200°C, czas około 15 minut. Po upieczeniu ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy.
Wykonanie kremu:
W części mleka rozpuszczamy obie mąki. Resztę gotujemy z cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego mleka wlewamy rozpuszczone "mąki" i gotujemy budyń. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Obrane jabłka smażymy z dodatkiem cukru, wsypujemy galaretkę. Dobrze mieszamy. Studzimy.
Ciasto układamy w formie wyłożonej folią lub papierem.
Spodem jest ciasto miodowe. Na nim rozsmarowujemy lekko ciepły krem budyniowy. Przykrywamy drugim ciastem. na które wykładamy zimne jabłka. Całość przykrywamy trzecim plackiem miodowym. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy polewą
Uwagi:
Ciasto na dużą brytfannę!
Jeśli tylko zrobicie je zgodnie z przepisem, zawsze się udaje!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Ewelina |