Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 50g margaryny
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek mleka
- jajko
- łyżeczka sody
Masa:
- kostka masła
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- polewa czekoladowa (w miarę możliwośći własnej produkcji, bo kupowana jest zbyt twarda)
Jak przyrządzić?
CiastoDo przesianej na stolnicę mąki dodać rozpuszczone razem miód i margarynę, a następnie mleko, jajko o temp. pokojowej i sodę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 7 części, rozwałkować na cieniutkie placki(tortownica o średnicy 26cm), upiec w temp. 180 stopni na rumiano -ok. 7 minut. MasaZagotować szklankę mleka z cukrem, mąkę rozprowadzić w pozostałym mleku, ugotować budyń. Utrzeć masło i nadal ucierając dodawać po łyżce ostudzony budyń.Placki przełożyć kremem, wierzch ciasta polać polewą.
Jak podawać?
Na drugi dzień!
Uwagi:
Ciasto najlepiej zrobić dzień przed planowanym spożyciem, bo dopiero na drugi dzień smakuje tak jak powinno. Do mąki najlepiej dodawać ciepłą margarynę i miód, łatwiej jest wówczas wałkować. Nie przerażajcie się tym, że z takiej kulki ciasta trzeba zrobić aż 7 placków. Ja wycinam z pergaminu koła wielkości tortownicy i wałkuję bezpośrednio na pergaminie, gdy jeden placek się piecze, wałkuję następny bo jeśli ciasto wyschnie ciężko będzie rozwałkować. Trzeba też uważać aby się placki nie przypaliły bo są naprawdę cieniutkie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | iza79 |