Składniki:
- pierś z kurczaka (300g)
- pieczarki (4)
- cebula (1)
- czosnek
- kostka rosołowa
- przyprawy (przyprawa kuchni chińskiej, estragon, oregano, pieprz ziołowy, chili con carne, curry)
- sos sojowy
- opcjonalnie papryka i pomidor
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy wymieszanymi przyprawami i kładziemy na rozgrzany olej wraz z pokrojonymi 2-3 ząbkami czosnku. Gdu kurczak się zarumieni zdejmujemy go, a na ten sam olej wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy tak długo, aż cebula osiągnie złocisty kolor. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i zalewamy szklanką bulionu. Dusimy tak długo, aż pieczarki nie zmiękną. Możemy teraz dodać także kawałki pomidora lub papryki, jak kto woli.Po 5-10 minutach duszenia, na patelnię wrzucamy wczesniej podsmażone kawałki kurczaka i dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Całość dusimy przez kolejne 5-10 minut.Gotowe.
Potrzebne przybory:
patelnia, nóż, deska do krojenia
Jak podawać?
Potrawę podajemy z ryżem.
Uwagi:
Przepis sam w sobie rewolucyjny nie jest, ale najważnieszą w nim rolę odgrywają przyprawy.Czasami do potrawy lubię dodać 2 łyżki sosu słodko kwaśnego, dodaje całości czerwonego zabarwienia.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Hose |