Składniki:
2 szkl. mąki; 2 łyżki cukru; 1 łyżka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka soli; 1 i 3/4 szkl. mleka; 1/3 szkl. oleju; 2 jajka
Jak przyrządzić?
Połączyć ze sobą suche składniki. Przemieszać. Dodawać stopniowo mleko, olej i jajka. Mieszać aż masa zrobi sie gładka. Nakładać do gofrownicy.
Potrzebne przybory:
gofrownica, miska, łyżka drewniana lub trzepaczka
Jak podawać?
Ciepłe gofry podaję z dżemem lub bitą śmietaną. Niejednokrotnie i z jednym, i z drugim. A bywaja dni, że polewam czekoladą.
Uwagi:
Czasem wrzucam do masy sparzone rodzynki lub pokrojonego w kosteczkę banana lub wlewam łyżeczkę aromatu waniliowego. Mniam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 gofrów |
Autor | Łakomczuszek |