Składniki:
Ciato: 2 jajka, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy.
Masa kokosowa: 200 g wiórków kokosowych, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny, 2 białka.
Górna część ciasta: 2 galaretki, 3 lub 4 paczki herbatników, polewa.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem i dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia (najpierw przesiać przez sito). Jeżeli ciasto jest gęste, można dodać trochę wody, aby lepiej się rozprowadzało. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 30 minut.
Masa kokosowa:
Mleko zagotować, wsypać wiórki i cukier i gotować na małym ogniu, aż masa będzie gęsta. Zostawić do ostygnięcia w chłodnym miejscu. Masę wymieszać mikserem z margaryną. Ubić pianę z białek o delikatnie wymieszać z masą. Następnie położyć ją na wierzchnią część ciasta.
Część wierzchnia:
Galaretki zagotować i zostawić do zastygnięcia. Jak bedzie na wpół stężała wylać ją na ciasto z wiórkami i ułożyć herbatniki. Zostawić do zastygnięcia, zrobić polewę i wylać ją na ciasto.
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Basia |