Składniki:
1 cukinia,
1 papryka zielona,
1 papryka czerwona,
1 cebula,
1 ogórek,
1 pomidor,
6-8 ziemniaków, w zależności od wielkości,
1-2 marchewki,
przyprawy - sól, wegeta, przyprawa do grilla,
50 g margaryny,
1 opakowanie folii aluminiowej.
Jak przyrządzić?
Cukinię umyć i pokroić w plastry ok. 2-3 cm. Każdy plaster przekroić na ćwiartki.Paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry, ogórek obrać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w plastry. Pomidor obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Całość wymieszać. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę (tak, jak do zupy) i położyć osobno na talerzu. Oderwać 40-50 cm folii, stroną świecącą na zewnątrz położyć na stole, matową stronę folii posmarować margaryną.Położyć wymieszane warzywa, na wierzch ziemniaki, posolić oraz posypać wegetą i przyprawą do grilla. Oderwać drugi kawałek folii i przykryć przygotowane wcześniej na folii warzywa - matową stroną do środka. Należy szczelnie zawinąć brzegi obydwu folii razem kilkakrotnie. Tak przyrządzoną porcję należy położyć na dobrze rozgrzanym grillu, nisko nad węglami. Gdy folia napuchnie, piec około 15-20 minut.
Jak podawać?
Potrawę podawać prosto z grilla na gorąco. Można jeść z folii.
Uwagi:
Zwrócić szczególną uwagę na szczelność folii, gdyż warzywa pieką się w sosie własnym i przerwanie folii lub nieszczelność spowoduje spalenie warzyw.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | BeerDrinker |