Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cukinia,
2 - 3 łyżki mąki,
1 jajko,
1 duża cebula
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce (najlepiej z tworzywa sztucznego, żeby nie zczerniały). Do masy ziemniaczanej dodać roztrzepane jajko, mąkę, sól. Wymieszać na jednolitą masę. Cukinię zetrzeć na tarce na wiórki. Dodać do wcześniej przygotowanej masy ziemniacznej tak, aby zachować proporcje objętościowe ok. 1:1 (jedna porcja objętości masy ziemniaczanej do jednej objętości startej cukini). Dokładnie wymieszać. Placki nakładać na patelnię łyżką, lekko przyklepać masę, żeby się równo rozprowadziła. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na serwetkach.
Potrzebne przybory:
Patelnia.
Jak podawać?
Podaję z sosem czosnkowym. (Jogurt zmiksowany z czosnkiem, solą i cukrem do smaku)Polecam serdecznie. Palce lizać.
Uwagi:
Wiórki z cukini stanowią "konstrukcję" placków, przez co placki nabierają lekkości i puszystości.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | pfefer |