Składniki:
1 kg śledzi,
4 cebule,
pieprz ziołowy,
szczypta cukru,
łyżeczka cynamonu,
olej.
Jak przyrządzić?
Wymoczone filety pokroić na kawałki o szerokości 2-3 cm. Cebulę pokroić w kostkę, posypać pieprzem, włożyć do oleju i odstawić na 2 godziny do lodówki,Pokrojone śledzie oprószyć cynamonem i szczyptą cukru. Po 2 godzinach włożyć do cebuli z olejem, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 12 godziny.
Potrzebne przybory:
Miska, nóż, deska do krojenia, durszlak lub cedzak, kopystka do delikatnego mieszania. A najważniejsze - trzeba w to włożyć trochę serca :)
Jak podawać?
Na zimno, z ziemniakami w mundurkach lub z pieczywem.
Uwagi:
Można wkroić jabłko albo improwizować z innymi dodatkami współgrającymi z cynamonem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mała |
Autor | Henryk |