Składniki:
2 piersi z kurczaka,
25 dag cukinii,
1 pomidor,
1 papryka,
1 cebula,
20 dag fasolki szparagowej,
pół szklanki kaszy kuskus,
200 ml bulionu,
olej,
jogurt naturalny,
2 łyżki śmietany,
przyprawa Tzatziki z Prymatu,
czosnek,
curry,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Najpierw fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy ją na wrzątek i gotujemy ok., 10-12 minut, aż będzie miękka. Na patelni smażymy chwileczkę czosnek z cebulką, później dodajemy cukinię pokrojoną w kosteczkę i chwilkę dusimy, następnie wrzucamy paprykę i pomidora również pokrojonego w kostkę a także fasolkę szparagową. Smażymy ok. 10 min, cały czas mieszając. Później wsypujemy kaszę kuskus i zalewamy to bulionem. Zdejmujemy z palnika i przykrywamy pokrywką. Musimy poczekać ok. 7-10 minut, aż kasza napęcznieje. Po tym czasie wstawiamy wszystko jeszcze raz na palnik i gotujemy, wsypując przyprawę curry i cały czas mieszając (ok. 7 min). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Odstawiamy w ciepłe miejsce i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Pierś z kurczaka smażymy z obu stron na oleju, oprószając go solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.W miseczce przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z dwoma łyżkami śmietany oraz z przyprawą Tzatziki. Wstawiamy na trochę do lodówki. Wyjmujemy pierś, kroimy ją na plasterki i kładziemy na talerzu, polewamy sosem czosnkowym, obok warzywa z kuskusem.
Uwagi:
Jeżeli nie mamy przyprawy Tzatziki, to do jogurtu połączonego ze śmietaną, dodajemy przeciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku i przyprawiamy vegetą do smaku. Całe danie można posypać szczypiorkiem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Paula24 |