Składniki:
ok. 2 kg ogórków (drobnych),
4 szklanki wody,
1 szklanka octu,
1 łyżka soli,
2 łyżki cukru,
1 paczka curry,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
1/2 łyżeczki imbiru,
czosnek (do każdego słoika po 1 ząbku),
kulki pieprzu,
gorczyca,
liść laurowy,
marchewka.
Jak przyrządzić?
Przygotować słoiki. Do każdego powrzucać kilka ziarenek gorczycy, 2 kulki pieprzu, listek laurowy, marchewkę (nie więcej niż trzy plasterki) i 1/2 ząbka czosnku poszatkowanego. Ogórki umyć i powkładać do słoików. Na wierzch dołożyć resztę czosnku.Zalewa: do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól, cukier, curry, imbir i cayenne. Zalewę raz zagotować. Zalać gorącą ogórki. Słoiki gotować w wodzie ok. 5 minut.
Jak podawać?
Pikantne ogórki są doskonałe do sałatek, potraw na ciepło, najlepiej jednak smakują do międzynarodowego tłumacza 40%vol ;)
Uwagi:
Ogórki muszą trochę postać, aby się przegryzły. Polecam odwrócenie słoików w czasie leżakowania (przyprawy lepiej dotrą do górnych partii ogórków).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | lynx |