Składniki:
5 kg ogórków,
1 szklanka octu 10%,
2 szklanka wody,
1 paczuszka gorczycy,
1/2 cukru,
1 łyżka czubata soli,
3 cebule,
3-5 liści laurowych,
ok. 10 szt. ziela angielskiego,
10-15 sztuk pieprzu ziarnistego.
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę z octem, cukrem, liśćmi pokruszonymi na kawałki oraz przyprawami. Ostudzić. Poszatkować ogórki i posiekać cebulę. Zalewę zmieszać z ogórkami i cebulą. Po 30 minutach, kiedy ogórki puszczą sok, włożyć do słoików i pasteryzować od 20 do 30 minut.
Jak podawać?
Do wszelkich potraw mięsnych, ale również na kanapki z wędliną.
Uwagi:
Nie ma lepszej mizerii dla tych, co lubią słodko - kwaśne dodatki do mięs.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Krysia |