Składniki:
ok. 50 dag mięska mielonego,
puszka kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli,
puszka białej fasoli,
2-3 kolory papryki (nie muszą być całe strąki),
2 cebule,
kilka ogórków konserwowych,
łycha przecieru pomidorowego (albo pomidory z puszki, ale wtedy wyjdzie trochę inny smak),
kostka rosołowa,
sól, pieprz, ostra papryka.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić i podsmażyc oleju, dorzucić mielone mięsko (ja dodaję własnoręcznie zmieloną chudą wołowinkę) i podsmażyć na dużym ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Wpakować to do garnuszka razem z kukurydzą, pokrojoną w kostkę papryką i ogórkami (ja użyłam 2 średnich ogórasów, ale można więcej - w oryginale było 5). Dołożyć oba rodzaje fasoli z puszki albo wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolkę. Ta, którą sami ugotujemy nie będzie się tak rozpadać, ale puszkowa jest niezastąpiona dla wszystkich leniuchów.
Składniki należy zalać wrzątkiem z kostką rosołową i pogotować z kwadransik aż papryka nieco zmięknie. Teraz wystarczy doprawić zupkę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zupa powinna wyjść gęsta, ale jeśli komuś się ręka omsknie i wleje ciut za dużo wody, to może sobie zagęścić odrobiną mąki.
Podaje się to cudo ze startym żółtym serem i bagietką albo jakąś inną bułeczką.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Julita |