Składniki:
- 500g cienkiego makaronu spaghetti- 1/2 filiżanki chińskiego oleju sezamowego- 5 łyżeczek pasty sezamowej (najlepsza tzw.tahini)- 2/3 filiżanki masła orzechowego (peanut butter)- 3 łyżki stołowe chińskiego białego octu ryżowego- 5 łyżek stołowych ostrego sosu chilli np. sambal oelek- 2 suszone papryczki chilli cayenne- 6 łyżek stołowych cukru- 1 filiżanka bulionu z kurczaka- 1 filiżanka sosu sojowego (jasnego)- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu- 1 pęczek szczypiorku- 1 surowy ogórek
Jak przyrządzić?
Przygotować makaron sposobem al'dente, schłodzić pod zimną wodą. W dużej misce wymieszać zimny makaron z olejem sezamowym i wstawić do lodówki na 2 godziny. W dużym garnku, na małym ogniu sporządzić sos - najpierw rozpuścić masło orzechowe, mieszając dodawać pozostałe składniki do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodać spaghetti i dokładnie wymieszać.Potrawa powinna być chłodna, nawet zimna. Przed podaniem posypać siekanym szczypiorkiem i ogórkiem.
Jak podawać?
W dużej misce jako główne danie. W małych miseczkach jako przystawka - starter.
Uwagi:
To bardzo popularna chińska przystawka w USA. Szczególnie latem. Rewelacja! Potrawa jest bardzo ostra, ale w tym cały jej urok. Uwaga! Nie używać sosów typu słodko-kwaśny czy słodki chilli na bazie czosnku. Najlepsza dostępna u nas pasta sambal oelek (Indonezja).
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Andrzej |