Składniki:
4 dag drożdży, łyżka cukru, 0,5 kg marchewki, 2 margaryny, 1 kg mąki, cukier waniliowy, szczypta soli, marmolada (dżem, powidła) - musi byc gęste
Jak przyrządzić?
Drożdże z łyżką cukru rozetrzeć w garnku. Marchewkę utrzeć na drobnej tarce. Utartą marchew i miękką margarynę dodać do garnka i dobrze wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Do mąki włożyć masę z garnka i zagnieść ciasto. Ciasto musi byc miękkie, zależy to od zawartości soku w marchwi. Na nadzienie może byc marmolada, dżem bądź powidła - muszą byc gęste. Wałkować nieduże krążki, wycinamy trójkąty, smarujemy dzemem lub powidłami, formujemy rogaliki i do pieca! Po upieczeniu smarować rozbitym jajkiem i posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | w zależności od wielkości rogalików |
Autor | bzikowa |